1.4.08

ŠSFF - financiranje hobijev?

Od kdaj se Študentski svet ukvarja s hobiji in obštudijskimi zadevami? Je bil morda spremenjen pravilnik o delovanju ŠSFF? Ali to pomeni, da se ŠSFF namesto z realnimi problemi (delovanje ŠSO) raje ukvarja z obskurnimi zadevami, ki nimajo nobene povezave s svojim delom, pač, samo da se nekaj dela? Je morda na voljo kak zapisnik kakšne seje, kjer so dejansko diskutirali o relevantnih zadevah?

Pred kratkim so imeli "delovni vikend" ŠSFF & ŠOFF kar je drugo poimenovanje za zabavo, ki jo financira fakulteta. Na tem so se odločili da bodo podaljšali R A Z P I S za najboljše fotografije projektov (ekskurzije, predavanja itd.), ki jih je sofinanciral ŠSFF. (Izjemoma bodo sprejete tudi fotografije projektov, ki jih ni sofinanciral ŠSFF. O tem bo presojal ŠSFF.) Stroške izdelave plakatov s fotografijami krije ŠSFF.

Glede razpisa: koliko denarja (procentualno) so namenili takšnim in podobnim hobijem?
So oblikovali kakšno mnenje o pedagoški usposobljenosti v postopku izvolitve v naziv učiteljev ali sodelavcev? Je bilo to javno objavljeno? Na kakšni podlagi?

Vidim, da so šle zadeve do potankosti nazaj tja, kjer so bile preden sem bil sam predstavnik v ŠSFF. ŠOU spet diktira delo ŠSFF in študentje so še naprej tiho. Vsi razen mene seveda.

9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Pozdravljen,

kolega z oddelka mi je poslal povezavo do tvojega bloga in moram reči, da me je tvoje pisanje kar malo vznemirilo, saj vsebuje kar nekaj takih delov, ki po mojem mnenju spadajo v razdelek polresnic, neresnic in demagoških izlivov. Predlagam, da mi na prodekan.student@ff.uni-lj.si sporočiš, kdaj bi imel čas za kavo oz. osvežilni brezalkoholni napitek, saj bi ti z veseljem razložil par stvari in odgovoril na tvoja morebitna vprašanja. Zakaj? Ker menim, da nimaš dovolj podatkov (tisti, ki pa jih imaš, žal niso pravi in korektni), da bi na nekem javnem mestu, kot je blog, pisal o stvareh in ljudeh, o katerih nimaš pojma. Ne želim biti nesramen, prav nasprotno, rad bi ti pomagal do dejstev, da ne boš pavšalno udrihal po vsem in po vseh. No, razen če se želiš z besedo "boriti" proti navideznemu sovražniku, ki ga ni in si ga sam ustvaril.

Torej, upam, da se boš javil (ne pričakujem odgovora v stilu: "nimam časa" oz. "me ne zanima").

Lep pozdrav,

Mart D. Buh, prodekan študent FF UL

Mitja V. Iskrić pravi ...

Spoštovani kolega prodekan!

Moj blog je namenjen ravno temu - vznemirjanju študentov. Glede mojega pisanja - polresnice so verjetno odvisne od stališča iz katerega gledaš (seveda se jih da enostavno dopolniti), neresnic ne dajem nikoli (in to tvojo izjavo zamerim, saj ni podprta z dejstvi) in glede demagoških - hja včasih dajem poudarke v obliki bolj zapletenega jezika, ki ga ne razumejo vsi. Vsekakor pa sem prevsem neposreden.

Vsaka moja izjava (oz. mnenje), ki je javno objavljena na tem blogu temelji na večletnih izkušnjah o katerih imam povsem dovolj "podatkov". Predvsem o stvareh kot je področje dela ŠSFF, ter o ljudeh, s katerimi sem vsaj poskušal sodelovati (in natančno poznam njihov način dela). Nikoli ne "udriham" pavšalno, vedno najprej zberem objavljene podatke o tem, kaj ljudje dejansko delajo in to primerjam z tem, kaj bi morali delati glede na to čemur so se zavezali sami. O tem pa imam precej "pojma".

Zelo zanimivo je namreč, da se v komentarju ne osredotočaš na vprašanja, ki sem jih zastavil in na katere pričakuje odgovor vsak študent, ampak o meni. To, o čemer govorim, res ni neposredno tvoje delovno področje. Pa vendar sem pričakoval vsaj en konkreten odgovor.

Seveda bi me zelo veselilo druženje in debata glede tvojega dela (izkoriščanje fakultetnih sredstev v namen neenakopravnega promoviranja) in glede ŠSFF (verjetno imaš tudi o njih kakšno mnenje), vendar moram glede na moje izkušnje postaviti en pogoj:
pogovor bo potekal kot intervju, ki ga bom potem javno objavil.

Kot redno zaposlen in hkrati podiplomski študent res nimam preveč časa, pa vendar te bom kontaktiral še na tvoj uradni mail. Upam, da boš pogoj lahko sprejel.

Mitja V. Iskrić pravi ...

Spoštovani prodekan mi je v znanem stilu odgovoril na pobudo:

- pogoj o intervjuju ni bil sprejet
- na vprašanja, ki sem jih zastavil na blogu ne odgovarja niti po ponovnem pozivu,
- ponavlja, da imam napačne "podatke" (neka dejstva in podatke, neosnovana pisanja, neosnovane blodnje), ne da bi posredoval pravilnih,
- trdi, da moraš biti "blizu" politiki, da bi imel dostop do "pravih" podatkov (očitno se jih navadnim študentom skriva)
- vprašanja, ki ga zastavljam svojim predstavnikom se smatra za nasilno dejanje,
- grozi (pravne posledice, neprijetnosti, ki bi znale slediti)
- javnosti oz. drugih študentov smatra za ne-vredne svojega mnenja (javni intervju zavrača)

Torej, žal so se popolnoma vse moje domneve z odgovorom kolega prodekana izkazale za upravičene. Žal mi je glede sestanka, ki bo sedaj očitno odpadel, sem preveč načelen, da bi odstopil od svojih pogojev. Morda nadaljujeva preko elektronske pošte in komentarjev na blogu.

Anonimni pravi ...

Tole pa je ... Sicer deloma poznam delovanje ŠSFF-ja, ampak a se ti ne bi prej dobil s trenutnim vodstvom, ne pa da takole obtožuješ. Se mi zdi, da povsem neutemljeno in brez dokazov.

Mitja V. Iskrić pravi ...

Nič "takole" ne obtožujem. Na spletnih straneh FF je možno najti razpis, torej, da se ŠSFF ukvarja s hobiji (fotografijo). Glede delovnih področij, s katerimi bi se moral ukvarjat glede na pravilnik o delovanju pa ni NIČESAR. Preberite si ponovno moj originalni prispevek. Na vprašanja ni odgovorov...

Anonimni pravi ...

Dolgo mi je bil blog in njegova kao provokativnost všeč - avtor je opozarjal na probleme, ki jih ostali v pomanjkanju časa nismo opazili. Iz zadnjih komentarjev pa je očitno razvidno, da avtor uporablja pomankljive podatke, ki jih ni pripravljen preverjati pri samem viru. Ne vem, ali to velja samo za zadnji vnos ali za vse, definitivno pa to zmanjša kredibilnost celotnega pisanja. Glede na to, da je avtor podiplomski študent in polno zaposlen, in mu zmankuje časa za preverjanje informacij, ki jih najde, mu priporočam, naj se usmeri le na nekaj tem in se jim v celoti posveti, ne pa da prodaja polresnice, čeprav sam trdi obratno.

Mitja V. Iskrić pravi ...

Dragi anonimnež, škoda, da tudi ti misliš, da uporabljam "pomanjkljive" podatke in polresnice. Še enkrat:
Glede razpisa: koliko denarja (procentualno) so namenili takšnim in podobnim hobijem?
So oblikovali kakšno mnenje o pedagoški usposobljenosti v postopku izvolitve v naziv učiteljev ali sodelavcev? Je bilo to javno objavljeno? Na kakšni podlagi?

Vidiš, da ne uporabljam nobenih podatkov, le sprašujem! Vendar dokler "pravi" podatki niso na voljo (pošlji mi link, pokaži mi na table po faksu), si tudi ti brez teh podatkov. Takšno delovanje seveda ni v skladu z javnim delovanjem ŠSFF. Narobe je, če mora študent preverjati zadeve pri "viru" - njemu morajo biti podane VSE "pravilne" informacije.

Prodekan študent pa vsekakor ni vir delovanja ŠSFF, ampak je to sam ŠSFF.

Unknown pravi ...

Pozdravljen,

zgrožen sem, ko berem tvoj blog.

ŠSFF ne financira »hobijev«. V primeru, ki si ga omenil, gre za fotografije projektov, ki jih je sofinanciral ŠSFF. Iz razpisa je tudi razvidno, da bodo fotografije uporabljene za razstavo na FF. Kje je torej problem? Kaj ni to pozitivno, da študentje dobijo priložnost razstaviti svoje izdelke, hkrati pa se s tem študentom predstavi študentska dejavnost na FF.

Glede mnenj pa takole: ŠSFF jih nikdar ni javno objavljal. Mogoče jih bo po novem, ker je v pripravi nova spletna stran, če bo to seveda dovoljeno. Dokler postopek habilitacije ni končan, je mnenje uradna skrivnost, tako kot ostala mnenja/poročila za kandidata, zato jih ŠSFF ne sme javno objavljati.

Ne razumem, zakaj se sprašuješ, če je ŠSFF podal kakšno mnenje. Meni se zdi samoumevno, da jih je. Saj mnenje je pogoj za habilitacijo. Če mnenja ni, habilitacije ni. Če ŠSFF v tej sestavi ne bi podajal mnenj, bi kar nekaj učiteljev in sodelavcev ostalo brez službe, ker ne bi bili izvoljeni v naziv. Študentski svet v povprečju na mesec izda 10 mnenj o pedagoški usposobljenosti visokošolskih učiteljev in sodelavcev. Ko je postopek habilitacije končan, ŠSFF kandidatu posreduje mnenje (lahko ga pa že prej vidi v Kadrovski službi). Še noben ŠSFF prej tega ni počel. To, da ti nimaš podatkov o tem, kaj ŠSFF počne, še ne pomeni, da ŠSFF ne počne ničesar. Sploh na področju študentskih mnenj smo v zadnjih dveh letih naredili ogromno, saj smo težo študentskega mnenja v postopku habilitacije dvignili na neko povsem novo raven.

Verjetno je o tem govoril kolega prodekan študent, ko ti je rekel, da nimaš dostopa do informacij. S tem verjetno ni mislil, da dejansko »nimaš dostopa«, ker se ti ga ne bi omogočilo, ampak, da si prešlampast in prelen, da bi se ti dalo stvar raziskati. Oprosti, tako je. Verjetno kolega prodekan študent ravno zaradi tega ni pristal na tvoj predlog intervjuja – ker nisi novinar in ker se ne držiš nekih osnovnih smernic, ki bi morale za novinarstvo veljati. Kolega se je pametno odločil, da na ta način s tabo ne bo več komuniciral (podarjam: na ta način).

Nadaljujva. Res je, da "le" sprašuješ, kot praviš, a s tem tudi namiguješ in neutemeljeno obtožuješ. Še posebej to, da ŠOU diktira delo ŠSFF. Zagotavljam ti, da ŠSFF-ju v tem mandatu nihče ne diktira ničesar. Ne vem pa do kakšnih pritiskov je prihajalo, ko si bil ti član. Študentski predstavniki na FF smo se pač odločili, da je bolj smotrno, če konstruktivno sodelujemo, kot da bi vsak delal zase. Študentska organizacija celo namenja eno mesto v svojem Upravnem odboru za predstavnika ŠSFF. Mislim, da je prihodnost v združevanju in pomoči, ne pa v izključevanju in metanju polen pod noge.

Tvoje pisanje jemljem kot osebno žalitev in kot žalitev ŠSFF, za razliko od prodekana študenta, ki te je na pravne posledice zgolj opozarjal (ne pa z njimi grozil), pa jaz nimam nobenih osebnih zadržkov, da bi dekanu FF predlagal poziv Disciplinski komisiji za študente FF za začetek disciplinskega postopka proti tebi, če nameravaš še naprej neosnovano blatiti in klevetati.

V kolikor imaš še kakšna vprašanja, jih prosim postavi v obliki vprašanj, domišljijo pa pusti tam, kjer ji je mesto.

Lep pozdrav,

Anže Perne, predsednik ŠSFF


P.S.
Kot študent FF se seveda lahko udeležiš seje ŠSFF, da boš videl kaj počnemo in kako. Tam ti tudi lahko odgovorimo na tvoja morebitna dodatna vprašanja.

Mitja V. Iskrić pravi ...

Spoštovani kolega Anže! Končno ste razumeli, da je vse kar hočem, javno delovanje ŠSFF. Sodelovanje na tem blogu Vam koristi.

Čestitke, da vam je uspelo študentska mnenja dvigniti na novo raven. Sam sem se trudil, vendar je imel v mojem mandatu ŠSFF druge prednostne naloge.

V formalnem sodelovanju s ŠOFF ne vidim nobene koristi. Prihodnost je v javnem in transparentnem delu ter odgovornosti za opravljanje vseh nalog.

Hvala za vse odgovore! V upanju na uspešno nadaljnje sodelovanje vas pozdravljam!